Good (Food) Friday

Op vrijdag wordt er vaak éxtra lekker gekookt. Deze goede vrijdag zou dus geen uitzondering mogen zijn, integendeel. In de aanloop naar Pasen proberen we de lente te proeven in élk gerecht dat we serveren. Dankzij de recepten van Oil & Vinegar smaakt deze goede vrijdag zondig lekker.

 

Panzanella salade met BBQ groenten & Pesto Piccante

Panzanella is een voorgerecht uit Italië dat oorspronkelijk bedoeld was om goedkoop restjes op te maken. Maar deze salade is zó lekker dat je bijna niet kan wachten totdat je brood oud genoeg is. Iemand nog restjes?

3 - 4 personen | 20 min voorbereiding | 25 min bereiding

 

Ingrediënten

  • 4 Sneetjes oud witbrood (dikke plakken)
  • 6 el. Bak & Braad olijfolie
  • 8 Groene asperges
  • 2 Rode paprika
  • 1 Aubergine
  • 1 Courgette
  • 12 Trostomaatjes
  • Sea Salt Mix Grigliata kruidenmolen
  • 1 Potje Pesto Piccante
  • 100 gr. Rucola slamix
  • 1 Rode ui
  • 2 Takjes basilicum
  • 1el Extra vierge olijfolie sommelier Salads & Vegetables

 

Bereiding

  1. Verwarm de barbecue tot 150 graden.
  2. Besprenkel de sneetjes brood met twee eetlepels Bak & Braad olijfolie. Bak die dan licht krokant op de barbecue en snijd er vervolgens grove croutons van.
  3. Snijd de asperges doormidden, maak brede reepjes van de rode paprika, plakjes van de aubergine en courgette en snijd tot slot de tomaatjes doormidden. Breng de groenten op smaak met de Sea Salt Mix Grigliata kruiden en olijfolie en bak die medium gaar op de barbecue.
  4. Verdeel wat van de Pesto Piccante over een grote schaal en smeer de bodem hier goed mee in.
  5. Voeg vervolgens de gebakken groenten hieraan toe.
  6. Snijd tot slot de rode ui in dunne ringen.
  7. Verdeel croutons, rucola en rode ui over de gebakken groentes en besprenkel tot slot rijkelijk met extra vierge olijfolie sommelier Salads & Vegetables.

Limoncello Sabayon Dip

Sabayon – of zabaglione op z’n Italiaans – staat vooral bekend als dessert, maar je kan het op zoveel meer manieren serveren. Met dit recept maak je er bijvoorbeeld een heerlijke dipsaus van. Maar let op, want het is er eentje waarin je blíjft dippen.

3 - 4 personen | 5 min voorbereiding | 10 min bereiding

Ingrediënten

  • 80 g eierdooiers
  • 25 g suiker
  • 75 ml limoncello vinegar
  • rasp van een kwart sinaasappelschil
  • 200 g Cantuccini alla Mandorle

Bereiding

  1. Doe de eidooiers in een steelpan. Voeg daar de suiker en Limoncello Vinegar aan toe. Klop het mengsel met een garde op laag vuur. Dat doe je net zolang tot je een schuimige sabayon verkrijgt.
  2. Bestrooi de sabayon tot slot met de sinaasappelrasp en serveer die met de Cantuccini ernaast.

Limoncello Meringue-taart

Elk etentje met familie of vrienden is pas écht geslaagd met een heerlijk nagerecht. Deze Limoncello-Meringuetaart bevat alles wat je maar kan wensen van een dessert: krokant, smeuïg, boordevol smaak en toch luchtig genoeg als afsluiter. Je zou bijna spijt krijgen dat je ‘m moet delen.

8 - 10 personen | 10 min voorbereiding | 20 bereiding

Ingrediënten

  • 200 gr. Amaretti koekjes
  • 200 gr. Roomboter
  • 50 gr. Crema di mandorele
  • 100 ml. Limoncello-azijn
  • 150 ml. Sinaasappelsap
  • 150 gr. Suiker
  • 3 Eieren
  • 3 Eiwitten

 

Bereiding

  1. Verkruimel de amaretti koekjes in een keukenmachine. Smelt vervolgens 100 gram roomboter in een pan en meng die met de verkruimelde koekjes en de crema di mandorele. Druk het mengsel plat op de bodem van een bakvorm en laat opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm dan 100 milliliter limoncello-azijn samen met het sinaasappelsap en 100 gram roomboter. Roer drie eieren met 50 gram suiker tot een geheel. Meng het nog warme limoncello-azijn mengsel samen met de eierenmix. Roer het geheel au-bain marie tot er een dikke crème ontstaat. Laat die vervolgens afkoelen in de koelkast.
  3. Klop de eiwitten samen met 100 gram suiker tot er stijve pieken ontstaan. Haal de taartbodem uit de koelkast en giet hier de crème van limoncello-azijn op. Verdeel de losgeklopte eiwitten over de taart en brand die tot slot mooi bruin.

 

Over Oil & Vinegar

Wie van het leven geniet, komt graag bij Oil & Vinegar. In de smaakvolle speciaalzaken vind je de beste oliën, verrassende azijnen en tal van heerlijke culinaire geschenken uit de hele wereld. Al sinds 1999 gaan ze op zoek naar de geheimen van de authentieke mediterrane keuken. Naar de mooiste verhalen en de beste smaken die samenkomen in de allerlekkerste producten. Producten waar we maar één woord voor hebben: Wow! Alles bij Oil & Vinegar wordt met de grootste zorg geselecteerd en geproduceerd, en dat voornamelijk door traditionele familiebedrijven in het land van origine. Daardoor behouden de producten hun authentieke smaak, en dat próéf je! Van hun olijfolies en azijnen tot hun sauzen en pasta's: ál de producten van Oil & Vinegar zorgen voor een Wow! op je bord en maken een gerecht écht bijzonder.