Kerst 2019: klassiekers met een twist

Verras je gasten met de lekkerste gerechten van Oil & Vinegar

Kerst gaat gepaard met heel wat tradities, maar wat er op het menu staat hoeft niet per se de traditie te volgen. Een kerststronk is lekker, maar het kán ook anders. Zoals zelfgemaakt ijs met balsamico, of zelfs olijfolie! Verrassend lekker, beloofd.

Truffel Risotto

Wanneer zelfs de olijfolie verrijkt is met stukjes truffel dan weet je dat het gaat om een gerecht waarmee je écht kan uitpakken. Van de jarenlang gerijpte Reypenaerkaas tot het geraspte knolletje truffel: deze schotel geeft jouw kerstdiner de luxueuze uitstraling die het verdient.

Recept

Voorbereidingstijd: 10 minuten ​
Kooktijd: 40 minuten

2 ST. WITLOF | 4 EL. PESTO AL TARTUFO |100 G. REYPENAER KAAS | 1 ZAK. RISOTTO TARTUFO | 4 EL. OLIO DI OLIVA TARTUFO |1 SJALOT | 1 DL. WITTE WIJN | 9 DL. GROENTEBOUILLON | 1 POTJE TARTUFO | 2 TAKJES PETERSELIE

Verwarm de oven op 150 graden. Halveer de witlof en besmeer de binnenkant met de Pesto al Tartufo. Bestrooi de witlof met 40 gram Reypenaerkaas en laat 20 minuten bakken in de oven.

Snipper de sjalot, verwarm de Olio di Oliva Tartufo in een pan en fruit hierin de sjalot voorzichtig aan. Voeg de Risotto Tartufo toe en roer 2 minuten goed door. Blus met de witte wijn en breng het geheel aan de kook. Voeg nu beetje voor beetje de groentebouillon toe en kook de risotto in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg op het einde de rest van de Reypenaerkaas toe en meng die door de risotto.

Serveer de witlof samen met de risotto op een bord. Rasp wat Tartufo over de risotto en besprenkel het gerecht met de Olio di Oliva Tartufo. Hak als laatste de peterselie fijn en strooi die over het gerecht.

Zeeduivel in Pancetta

Met zeeduivel op het menu wéten je gasten dat ze uitgenodigd zijn voor een feestelijke avond. Maar wat als je hen vertelt dat die heerlijk smaakvolle vis ook nog eens besprenkelt wordt met de onze prijswinnaar Castillo de canena extra vierge olijfolie? Tja, dan is het goed mogelijk dat ze dit het béste kerstdiner aller tijden zullen vinden.

Recept

Voorbereidingstijd: 10 minuten ​
Bereidingstijd: 40 minuten

4 ST. ZEEDUIVEL FILET VAN 100 GRAM | 12 PLAKKEN PANCETTA | 2 EL. BASIL & GARLIC SEASONING | 1,5 EL. MISCUGLIO ITALIANO | 1 FLES SALSA DELLA MAMMA |1 DL. WITTE WIJN |1 CITROEN | 1 PAK LINGUINE AL NERO DI SEPPIA | 100 G. ROZE GARNALEN | 4 EL. CASTILLO DE CANENA OLIJFOLIE | 2 TAKJES PETERSELIE | ZEEZOUT

Kruid de zeeduivelfilets met Basil & Garlic Seasoning en rol ze in de pancetta.

Meng de Salsa della Mamma met de Miscuglio Italiano, witte wijn en het sap van een halve citroen. Breng vervolgens aan de kook en laat de tomatensaus 30 minuutjes voorzichtig inkoken.

Kook de Linguine al Nero di Seppia in 6 minuten gaar in een pan met water en wat zeezout. Bak ondertussen de zeeduivelfilets in een beetje olijfolie in 8 minuten gaar.

Verwarm de tomatensaus en meng die met de pasta en roze garnalen. Verdeel de pasta over vier borden. Snijd de zeeduivelfilets in vier stukken en serveer ze naast de pasta. Besprenkel het gerecht rijkelijk met Castillo de Canena olijfolie. Garneer tot slot met wat peterselie.

Amandelijs met Balsamico Gold

Het kerstdiner wordt traditioneel afgesloten met een stukje ijstaart. En wie zijn wij om tegen die traditie in te gaan? Maar als je je gasten écht wilt imponeren, maak je dit jaar je ijs zelf. De combinatie met onze Aceto Balsamico Di Modena IGP Gold is namelijk zó lekker dat je ijs zelfs de tijd niet krijgt om te smelten.

Recept

Bereidingstijd: 15 minuten ​
Wachttijd: 12 uur

4 EIEREN | 40 G. RIETSUIKER |100 G. CREMA DI MANDORLE | 2 DL. SLAGROOM | 80 G. HELE AMANDELEN | 4 X 7 ML. (PORTIEVERPAKKING) ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP GOLD

Breng een pan met water aan de kook, plaats hierop een schaal en zet deze op laag vuur. Split de eieren en meng het eigeel met de rietsuiker in de schaal boven het warme water. Klop totdat er een romig en luchtig mengsel ontstaat.

Mix het mengsel opnieuw wanneer het afgekoeld is, dit keer met een mixer. Roer vervolgens de Crema di Mandorle door het eiermengsel. Klop in een kom de
slagroom luchtig en voeg die eveneens toe aan het mengsel. Bekleed een bakvorm met plasticfolie, giet daar het mengsel in en vries het voor minstens 12 uur in.

Verwarm de oven op 175 graden en laat de amandelen hier 5 minuten in roosteren. Laat de amandelen afkoelen en hak ze vervolgens in grove stukken.

Nu kan je het ijs in plakken snijden of er bollen uitscheppen. Bestrooi het ijs met de amandelen en serveer met een flinke scheut Aceto Balsamico Di Modena IGP Gold.

Benieuwd naar meer?

Vind alle Oil & Vinegar gerechten hier. Meer hi-res beelden van recepten als Vitello Tonnato en Burrata met Pesto Vinaigrette vind je hier.

 

Over Oil & Vinegar

Wie van het leven geniet, komt graag bij Oil & Vinegar. In de smaakvolle speciaalzaken vind je de beste oliën, verrassende azijnen en tal van heerlijke culinaire geschenken uit de hele wereld. Al sinds 1999 gaan ze op zoek naar de geheimen van de authentieke mediterrane keuken. Naar de mooiste verhalen en de beste smaken die samenkomen in de allerlekkerste producten. Producten waar we maar één woord voor hebben: Wow! Alles bij Oil & Vinegar wordt met de grootste zorg geselecteerd en geproduceerd, en dat voornamelijk door traditionele familiebedrijven in het land van origine. Daardoor behouden de producten hun authentieke smaak, en dat próéf je! Van hun olijfolies en azijnen tot hun sauzen en pasta's: ál de producten van Oil & Vinegar zorgen voor een Wow! op je bord en maken een gerecht écht bijzonder.