Olijfolie expert én auteur van bestseller 'Olijfolie!' lanceert exclusieve olijfolielijn

De olijfolielijn is speciaal gemaakt voor brood, pasta/pizza & salade/groenten en is enkel verkrijgbaar bij Oil & Vinegar

Je hebt net een heerlijke salade gemaakt, wilt je pasta of pizza afwerken of wenst simpelweg je brood in een schaaltje olijfolie te dippen. Maar welke olie past daar nu het best bij? Het is een vraag waar velen mee worstelen, en daarom sloegen olijfolie speciaalzaak Oil & Vinegar en olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg de handen in elkaar om samen een exclusieve olijfolielijn te creëren. Het resultaat is een collectie van drie extra vierge olijfoliën die elk een perfecte match vormen met een gerecht.

Nog steeds gebruikt bijna elke consument één olijfolie voor alle gerechten. En met olijfolie is het net zoals met wijn, een lichte witte wijn past bij een stukje vis en hoe intenser de smaak van het gerecht hoe intenser de wijn die je er idealiter bij drinkt

 

Net als een goede wijn, kan een goede olijfolie je gerecht naar een hoger niveau tillen. Olijfolie is net zo complex en divers in smaak als wijn. Is het je ooit opgevallen dat een druif en een olijf verdacht veel op elkaar lijken? De druifsoort, het oogstjaar en de manier van verwerken zeggen veel over een wijn. Datzelfde geldt ook voor olijven en olijfolie. Een stukje brood wordt pas écht indrukwekkend als je het dipt in de lekkerste olijfolie. Alleen hoe weet je dan precies of het dé gepaste olijfolie is, waar vind je die en hoe herken je kwaliteit? Het zijn zodanig vaak voorkomende vragen, dat olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg er een boek over schreef. Dat de interesse in olijfolie groot is, werd nog maar eens duidelijk met de verkoop van het boek. 'Olijfolie: Alles wat je wilt weten over het vloeibare goud' is te koop in vier talen (NL, FR, EN, DE) en is al toe aan zijn derde druk.

Oil & Vinegar x Olijfoliesommelier van Grinsven

Wilma heeft de wereldtop van producenten afgelopen maanden bezocht op zoek naar de ideale smaakcombinaties zodat je áltijd de juiste olijfolie bij het juiste gerecht gebruikt. Want nog steeds gebruikt bijna elke consument één olijfolie voor alle gerechten. En met olijfolie is het net zoals met wijn, een lichte witte zijn past bij een stukje vis en hoe intenser de smaak van het gerecht hoe intenser de wijn die je er idealiter bij drinkt. 

De vraag naar kwaliteit en de behoefte daar meer over te weten neemt in snel tempo toe en dat is ook logisch gezien steeds meer consumenten olijfolie gebruiken. Het aanbod in de supermarkt groeit snel. Maar het topsegment vind je niet in de supermarkt, die is ook schaars; wereldwijd perst slechts een handvol leveranciers zeer vroeg (= weinig olie in de olijf, maar wel boordevol gezonde voedingsstoffen) en heeft het geld voor eigen machines (= ongeveer 1.000.000 EUR) want alleen dan is de tijd tussen pluk en pers het kortst en je olie dus ook het verst. Hét neusje van de zalm, zeg maar. En dat is precies wat Oil & Vinegar in de schappen wil hebben.

“Je kan kwalitatieve olijfolie in eerste instantie alleen herkennen door die te ruiken en dan pas te proeven om te kunnen kiezen welke smaak je het lekkerst vindt. En daarvoor moet je toch echt naar een specialist" - Wilma van Grinsven-Padberg

Dat Oil & Vinegar enkel de allerbeste olijfolie verkoopt, vindt de speciaalzaak al meer dan 20 jaar niet meer dan logisch. Het zit tenslotte in hun merknaam. Daarnaast waren zij de eerste winkel waar de klant zélf een lege fles kon meenemen en laten vullen met olijfolie of azijn. "Oil & Vinegar houdt zich al jaar en dag bezig met kwaliteit en duurzaamheid. Voor hen is proeven geloven, en daar kan ik hen enkel maar gelijk in geven", aldus olijfoliesommelier van Grinsven-Padberg.

Wilma van Grinsven-Padberg heeft zelf de beste olijfolies ter wereld geproefd, daaruit gekozen en die wordt nu gebotteld in prachtige 500 ml blikken.

 

De olijfolielijn is vanaf begin februari exclusief te verkrijgen voor € 17,95 bij Oil & Vinegar, zowel online als in de winkel.

Over de olijfoliesommelier

Van een wijn- of biersommelier heb je ongetwijfeld al van gehoord, maar olijfolie sommeliers zijn een stuk zeldzamer. Wilma van Grinsven-Padberg is de eerste ter wereld die zowel de 4-jarige opleiding aan het oudste olijfolie instituut ter wereld - de O.N.A.O.O. ​ in Italië - cum laude heeft volbracht en tevens is afgestudeerd als olijfoliesommelier aan de New York Culinary School. En dat is best uniek, want er zijn tot op de dag van vandaag wereldwijd nog steeds maar 2 mensen die beide opleidingen hebben volbracht: Wilma van Grinsven-Padberg en Elise LaGamba in Pittsburgh.

Wilma van Grinsven-Padberg: "In Italië heb ik geleerd hoe slecht een slechte olijfolie kan zijn en hoe dat komt en in New York heb ik geleerd hoe je een hele goede olijfolie kunt onderscheiden van de allerbeste. Ik voelde meteen dat ik die kennis wou delen." En dat deed ze ook in de nu reeds bestseller 'Olijfolie: het naslagwerk'. Ook geeft de olijfoliesommelier masterclasses aan zowel student-koks als sterrenchefs.

Steeds vaker kwam tijdens een masterclass de vraag of ze zelf geen olijfolie te koop had. Logisch eigenlijk, want ze proeft en test er jaarlijks honderden. Wilma van Grinsven-Padberg: "Ik besloot dus op zoek te gaan naar de lekkerste combinatie voor gerechten/gelegenheden waar men olijfolie vaak consumeert. Want dat was altijd de volgende vraag: 'Hoe weet ik welke olijfolie ik moet kopen – hoe herken ik goed van fout – en waar kan ik ik het allemaal voor gebruiken? Met deze olijfolielijn hoef je daar dus niet meer over na te denken wanneer je olijfolie zoekt voor brood, pasta/pizza of een salade.”

FYI ! Wilma van Grinsven-Padberg bevindt zich momenteel trouwens in Spanje waar ze een opleiding volgt tot Master Miller (oftewel: meester olijfolieperser). To be continued...

Over Oil & Vinegar

Wie van het leven geniet, komt graag bij Oil & Vinegar. In de smaakvolle speciaalzaken vind je de beste oliën, verrassende azijnen en tal van heerlijke culinaire geschenken uit de hele wereld. Al sinds 1999 gaan ze op zoek naar de geheimen van de authentieke mediterrane keuken. Naar de mooiste verhalen en de beste smaken die samenkomen in de allerlekkerste producten. Producten waar we maar één woord voor hebben: Wow! Alles bij Oil & Vinegar wordt met de grootste zorg geselecteerd en geproduceerd, en dat voornamelijk door traditionele familiebedrijven in het land van origine. Daardoor behouden de producten hun authentieke smaak, en dat próéf je! Van hun olijfolies en azijnen tot hun sauzen en pasta's: ál de producten van Oil & Vinegar zorgen voor een Wow! op je bord en maken een gerecht écht bijzonder.